Lactobacillus

pochodzenie: naturalne
Lactobacillus to pałeczki z grupy bakterii kwasu mlekowego. Rodzaj bakterii Lactobacillus to najliczniejsza grupa spośród bakterii kwasu mlekowego. Grupa obejmuje ok. 145 gatunków. Bakterie Lactobacillus są bardzo powszechne w środowisku. Możemy wyróżnić na przykład: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus casei, Lactobacillus helvetius, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus fermentum.
Bakterie probiotyku Lactobacillus wspomagają dobroczynną florę bakteryjną skóry – mikrobiom, równoważą jej ekosystem i odbudowują fizjologiczne zdolności obronne. Probiotyki w kosmetykach poprawiają odporność poprzez wspomaganie naturalnej flory bakteryjnej, szybko regenerują naskórek, głęboko nawilżają i odżywiają skórę oraz zwiększają jej jędrność i elastyczność.

Lauroyl Sarcosine

pochodzenie: syntetyczne
Lauroyl Sarcosine pochodzi z syntetycznie wytwarzanej sarkozyny, która jest naturalnie występującym aminokwasem. Jest bardzo łagodnym środkiem powierzchniowo czynnym – detergentem. Dodatkowo delikatnie się pieni. Ma też właściwości zapobiegające elektryzowaniu, kondycjonujące i wygładzające i wzmacniające. Jest stosowany w produktach do pielęgnacji zębów do rozpuszczania płytki nazębnej i łatwiejszego czyszczenia zębów dzięki wytwarzanej pianie.

Lauryl Lactate

pochodzenie: syntetyczne
Ester alkoholu laurylowego pochodzenia roślinnego i kwasu mlekowego. Substancja aktywna, która może wnikać w głąb naskórka. Na skórze rozkłada się do kwasu mlekowego. Ma działanie eksfoliacyjne (złuszczające), ma łagodniejsze działanie od kwasów owocowych (AHA). Stymuluje syntezę kolagenu i wpływa na jędrność skóry. Podczas stosowania wyższych stężeń tego składnika wskazane jest stosowanie wysokiej ochrony przeciwsłonecznej, filtrów UV.

Lauryl Hydroxysultaine

pochodzenie: syntetyczne
Lauryl Hydroxysultaine jest łagodnym surfaktantem, który zwiększa wydajność preparatów do pielęgnacji personalnej. Wspomaga uzyskanie większej objętości piany. Wykazuje dobrą stabilność wobec twardej wody, poprawiając zachowanie niektórych wrażliwych anionowych środków powierzchniowo czynnych w ekstremalnych warunkach.

Lauric Acid

pochodzenie: naturalne
Kwas laurynowy to związek chemiczny, który w dużych ilościach znajduje się tylko w dwóch produktach: w kokosie oraz w mleku matki, gdzie jest bardzo ważnym elementem budowania odporności rozwijającego się organizmu. Zawartość kwasu laury nowego w oleju kokosowym wynosi ok. 40-50%.
Ma on silnie właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze (niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową zalicza się do nich m.in. wirus opryszczki). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu – w tym także tą dobroczynną – monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie. Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów.
Pomaga zwalczyć uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp. Jest również pomocny w leczeniu łysienia. W związku ze swoim działaniem kwas laurynowy zmniejsza nadprodukcję łoju w mieszkach włosowych i zapobiega procesowi przetłuszczania włosów co prowadzi do zmniejszenia ilości wypadających włosów.

Lanolin

pochodzenie: naturalne – zwierzęce
Lanolina jest wydzieliną gruczołów łojowych owiec, jest tłuszczopotem owczym, który chroni wełnę przed zamoczeniem. Lanolina gromadzi się na wełnie owiec, skąd następnie jest wydzielana w procesie odtłuszczenia wełny. Lanolina jest więc woskiem otrzymywanym przez oczyszczenie i odwodnienie owczej wełny. Składa się z mieszaniny estrów kwasów tłuszczowych i steroli m.in. cholesterolu. Ma postać gęstej, tłustej, lepkiej, w zależności od stopnia oczyszczenia, jasnożółtej do żółtobrunatnej masy o charakterystycznym zapachu. Stężenie w kosmetykach: do 100%.
Lanolina jest substancją kondycjonującą skórę, włosy i paznokcie, działa zmiękczająco i wygładzająco na naskórek, tworzy charakterystyczny film okluzyjny, zapobiega utracie wody.
Ma bardzo dobre właściwości pielęgnacyjne, wygładza, zmiękcza, odżywia, uelastycznia, dobrze przenika w głąb skóry, reguluje gospodarkę wodną, ze względu na podobną budowę do składu warstwy lipidowej skóry ludzkiej, ma właściwości silnie regeneracyjne. Zalecana do skóry suchej, bardzo suchej i szorstkiej.
To również naturalny i bardzo ceniony emulgator. Jest w stanie wchłonąć dwukrotną ilość wody w stosunku do swojej wagi tworząc stabilną emulsję. Dzięki temu do wyrobów kosmetycznych i dermatologicznych na lanolinowej bazie możliwe jest wprowadzenie roztworów ekstraktów roślinnych, witamin rozpuszczalnych w wodzie i innych substancji aktywnych rozpuszczalnych w wodzie.

Lauryldimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Starch

pochodzenie: roślinne
Składnik stosowany głównie w kosmetykach do włosów, ale także do ciała. Zapobiega elektryzowaniu włosów, wygładza je, pogrubia, wypełnia uszkodzenia, ułatwia rozczesywanie. Wzmacnia włosy na długości i pomaga utrzymać nawilżenie, a także odżywia. Ma również właściwości gaszące pianę i łagodzące potencjalnie drażniące działanie anionowych detergentów w kosmetykach myjących.

Lauryldimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Protein

pochodzenie: roślinne
Składnik stosowany głównie w kosmetykach do włosów, ale także do ciała. Zapobiega elektryzowaniu włosów, wygładza je, pogrubia, wypełnia uszkodzenia, ułatwia rozczesywanie. Wzmacnia włosy na długości i pomaga utrzymać nawilżenie, a także odżywia. Ma również właściwości gaszące pianę i łagodzące potencjalnie drażniące działanie anionowych detergentów w kosmetykach myjących.

Levulinic Acid

pochodzenie: różne
Kwas organiczny otrzymywany w wyniku działania na sacharozę kwasem solnym. Substancja chroniąca skórę i włosy. Stosowany także w kosmetykach jako konserwant. Kwas ten ma słodki, kremowy i maślany zapach, który stosuje się do utworzenia kompozycji zapachowych karmelu, toffi i klonu. Może uczulać pod wpływem słońca, tzw. fotouczulacz.