Maltooligosyl Glucoside

pochodzenie: naturalne
Uwodorniony hydrolizat skrobi kukurydzianej, sacharyd o działaniu aktywującym komórki, który pomaga utrzymać wilgoć. Nawilża, wzmacnia skórę, zmiękcza działa ochronnie i sprawia, że skóra jest mniej podatna na odczyny zapalne. Poprawia kondycję włosów, zapewnia gładkość, ułatwia rozczesywanie oraz nadaje połysk.

Methyl Glucose Sesquistearate

pochodzenie: naturalne
MGS to substancja pochodzenia roślinnego, która znajduje zastosowanie w produkcji kremów i logionów – daje czyste, białe emulsje. Jest emolientem, ma pośrednie działanie nawilżające a także emulgatorem, dzięki niemu możemy połączyć w kremie wodę i olej. Zabezpiecza skórę przed nadmierną utratą wody, zmiękcza, odżywia i wygładza skórę. Nie powoduje alergii.

Mandelic Acid

pochodzenie: naturalne
Kwas migdałowy należy do grupy kwasów alfa-hydroksylowych (AHA) i jest jednym z łagodniejszych kwasów z tej grupy. W naturze kwas ten występuje w gorzkich migdałach, z których to w wyniku kontrolowanej hydrolizy otrzymuje się kwas migdałowy stosowany zarówno w kosmetyce, jak i farmacji.
Substancja reguluje odnowę komórkową, złuszczając wierzchnie warstwy naskórka, tym samym poprawia strukturę i koloryt skóry oraz działa przeciwzmarszczkowo. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, dzięki temu łagodzi stany zapalne skóry, goi wypryski i zmiany trądzikowe. Wpływa na produkcję kwasu hialuronowego w skórze, co zapewnia ujędrnienie skóry. Rozjaśnienia przebarwienia posłoneczne, pozapalne. Posiada także silne właściwości ochronne, zapobiegając fotostarzeniu się skóry i nie uwrażliwia skóry na działanie promieni słonecznych. Jest szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym, zarówno w produkcji kremów jak i toników.
Dopuszczalne stężenie w kosmetykach: pielęgnacyjnych do 20%, leczniczych i specjalistycznych do 40%. Wyższe stężenia stosowane są tylko pod okiem specjalistów w gabinetach medycyny.

Magnesium Sulfate

pochodzenie: różne
Jest to sól kwasu siarkowego i magnezu, gorzka w smaku substancja. Substancja o szerokim zastosowaniu w kosmetyce. Bardzo dobrze działa na organizm wchłaniając się przez skórę, działa odtruwająco, oczyszczająco, wyciąga toksyny, obrzęki, zmęczenie, odmładza, relaksuje, dzięki zawartości siarki działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwłojotokowo, przeciwpotnie, antygrzybicznie, łagodzi skutki ukąszenia owadów, oparzenia słoneczne, pomaga na bóle mięśni, stawów, bóle głowy, opuchnięte stopy, w walce z cellulitem. Siarczan magnezu pełni w kosmetyku rolę stabilizatora emulsji. Odpowiada za konsystencję produktu – kontrolując lepkość. Ma również właściwości pochłaniające sebum.

Malic Acid

pochodzenie: naturalne
Kwas alfa-hydroksylowy (AHA), obecny w wielu niedojrzałych owocach (np. jabłkach, winogronach).
Kwas jabłkowy to jeden z najpopularniejszych naturalnie występujących kwasów AHA.
Hamuje procesy tworzenia się zaskórników, zmniejsza nadmierne rogowacenie naskórka, hamuje wzrost niektórych grzybów i bakterii, łagodzi stany zapalne mieszków włosowych. Działa delikatnie rozjaśniająco i nawilżająco, zmiękcza i wygładza skórę. Stymuluje komórki do syntezy ważnych białek (kolagenu, elastyny), zapobiegając powstawaniu zmarszczek i pobudza skórę do naturalnej odnowy. Wykazuje też działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Kwas jabłkowy występuje również w przemyśle spożywczym jako E296, gdzie pełni rolę regulatora kwasowości, zapobiega procesom brunatnienia owoców i wzmaga właściwości przeciwutleniaczy.

Maltodextrin

pochodzenie: naturalne
Maltodekstryna jest polisacharydem wytwarzanym ze skrobi. Substancja stosowana jako dodatek do żywności. Maltodekstryna jest lekkostrawna, wchłaniana tak szybko jak glukoza i może być umiarkowanie słodka lub prawie bez smaku. Jest powszechnie stosowana do produkcji napojów bezalkoholowych i słodyczy.
W kosmetykach poprawia i utrzymuje konsystencję kremów, balsamów, mleczek oraz produktów zawiesinowych, np. podkładów do makijażu. Zapobiega wytrącaniu i osadzaniu pigmentów i innych substancji nierozpuszczalnych, perełek, mikroperełek. Ma właściwości odżywiające skórę i włosy, jest to substancja filmotwórcza i wygładzająca. Ma także właściwości pochłaniające wilgoć, sebum i pot, co jest korzystne w przypadku skóry tłustej (pomaga zmatowić skórę) i w kosmetykach przeciw poceniu.

Moringa Oil/Hydrogenated Moringa Oil Esters

pochodzenie: naturalne – roślinne
Substancja otrzymana przez interestryfikację (utwardzenie tłuszczu) i uwodornienie oleju moringa.
Olej moringa pozyskiwany jest z Moringi olejodajnej (Moringa oleifera), która ze względu na liczne właściwości prozdrowotne, nazywana jest „drzewem życia” lub „drzewem cudu”.
Roślina jest źródłem wielu składników odżywczych. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, działa antyoksydacyjnie oraz przeciwstarzeniowo. Głęboko odżywia, natłuszcza oraz pośrednio nawilża skórę. Zwiększa jej elastyczność i miękkość. Ekstrakty uzyskane z moringi hamują rozwój wielu patogennych bakterii i grzybów. Udowodniony potencjał prozdrowotny rośliny wynika z obecności w jej składzie wielu związków bioaktywnych, w tym flawonoidów, kwasów fenolowych, karotenoidów oraz steroli.

Menthyl Lactate

pochodzenie: syntetyczne
L-mleczan mentylu jest pochodną mentolu i jest mniej drażniący niż mentol. Substancja odświeżająca i chłodząca. Stosowana w balsamach, kremach, mleczkach do ciała i stóp o właściwościach chłodzących. Maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Zastępuje mentol, jest łagodniejsza dla skóry i błon śluzowych. Ma delikatniejszy zapach, smak oraz nie jest tak lotna.

Myristyl Myristate

pochodzenie: naturalne
Substancja naturalna, pochodząca z tłuszczy roślinnych, o konsystencji ciekłego wosku. W miejscu aplikacji tworzy film, który ogranicza odparowanie wody. Jego zadaniem jest nawilżenie oraz kondycjonowanie skóry i włosów. Natłuszcza i chroni skóry. Może sprzyjać powstawaniu zaskórników. Wpływa na konsystencje kosmetyku. Plastyfikator w produktach typu sztyft – jak np. szminki i niektóre antyperspiranty. Nadaje miękkość i elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozsmarowywanie np. na ustach.

Maltooligosyl Glucoside/Hydrogenated Starch Hydrolysate

pochodzenie: naturalne
Otrzymywany poprzez hydrolizę skrobi kukurydzianej. Tworzy warstwę ochronną, nawilża, zmiękcza, wzmacnia skórę. Zmniejsza podrażnienia skóry spowodowane przez środki powierzchniowo czynne i inne chemikalia. Składnik pomaga zatrzymywać wilgoć i działa przeciw podrażnieniom. Poprawia wygląd suchej skóry i pomaga utrzymać jędrność. Wspomaga regenerację skóry.