Malic Acid

pochodzenie: naturalne
Kwas alfa-hydroksylowy (AHA), obecny w wielu niedojrzałych owocach (np. jabłkach, winogronach).
Kwas jabłkowy to jeden z najpopularniejszych naturalnie występujących kwasów AHA.
Hamuje procesy tworzenia się zaskórników, zmniejsza nadmierne rogowacenie naskórka, hamuje wzrost niektórych grzybów i bakterii, łagodzi stany zapalne mieszków włosowych. Działa delikatnie rozjaśniająco i nawilżająco, zmiękcza i wygładza skórę. Stymuluje komórki do syntezy ważnych białek (kolagenu, elastyny), zapobiegając powstawaniu zmarszczek i pobudza skórę do naturalnej odnowy. Wykazuje też działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Kwas jabłkowy występuje również w przemyśle spożywczym jako E296, gdzie pełni rolę regulatora kwasowości, zapobiega procesom brunatnienia owoców i wzmaga właściwości przeciwutleniaczy.