pochodzenie: roślinne – wyciąg z owocu granatu
Ekstrakt z granatu zawiera charakterystyczny tylko dla owoców granatu kwas punikowy (Omega-5), zaliczany do sprzężonych kwasów tłuszczowych, który charakteryzuje się intensywnymi własnościami przeciwzapalnymi (niweluje stany zapalne w komórkach skóry) oraz przeciwobrzękowymi. Owoc granatu jest jedyną rośliną zawierającą sprzężone kwasy tłuszczowe.
Wykazuje działanie regenerujące i reperujące zniszczenia skóry. Nawilża i odżywia, dodany do olejów roślinnych zwiększa ich treściwość i lekko zagęszcza. Dzięki obecności dużej ilości charakterystycznych polifenoli, jest on zaliczany do wysoce skutecznych antyoksydantów, które chronią przed wolnymi rodnikami, powodującymi przedwczesne starzenie skóry. Poprawia koloryt skóry. Pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, wzmacniając ochronę skóry przed słońcem, zarówno na poziomie promieniowania UVA i UVB. Dodatkowo hamuje i reperuje zniszczenia skóry powodowane przez promieniowanie UV. Jest składnikiem przeciwdziałającym zmianom kancerogennym skóry. Działa przeciwzapalnie, sprzyja gojeniu drobnych uszkodzeń skóry i łagodzi. Jest polecany w przypadku cery podrażnionej, delikatnej, zaczerwienionej, po opalaniu oraz po peelingach, kiedy wymagana jest regeneracja naskórka. Zmniejsza obrzęki, jest korzystny także w pielęgnacji okolic oczu skłonnych do obrzęków i zmarszczek. Stymuluje do działania fibroblasty, czyli komórki skóry odpowiedzialne za produkcję kolagenu i elastyny – podstawowych białek skóry odpowiadających za jej młody wygląd, dodatkowo przyczynia się do podziałów komórek sprzyjając odnowie komórkowej skóry. Zwiększa elastyczność i jędrność skóry, zmniejsza drobne zmarszczki powierzchniowe oraz przyczynia się do pogrubienia naskórka.