Inositol

pochodzenie: naturalne
Organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, występujący w naturze u zwierząt i roślin. Pozyskiwany jest głównie z łusek ziaren zbóż. Bywa określany jako „witamina B8”, nie jest jednak witaminą, gdyż może być syntetyzowany przez organizm.
Inozytol reguluje równowagę pomiędzy takimi pierwiastkami jak miedź i żelazo, umożliwiając ich prawidłowe funkcjonowanie. Składnik spowalnia cykl złuszczania naskórka, pomaga w nadmiernym rogowaceniu skóry. Wspomaga leczenie łojotoku i trądziku, trądziku posterydowego i różowatego, ma właściwości przeciwzapalne. Wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe i nawilżające, wiążące wilgoć z otoczenia, zwiększa elastyczność skóry. Uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega pęknięciom, może cofnąć proces pękania i doprowadzić do wchłonięcia się tzw. pajączków. Wzmacnia także cebulki włosów, zmniejsza wypadanie i przy okazji zapobiega elektryzowaniu. Jest silnym antyoksydantem dotleniającym komórki skóry.