Coumarin

pochodzenie: roślinne
Związek organiczny z grupy laktonów o przyjemnym zapachu wysuszonej trawy. Występuje w wielu roślinach z rodziny traw, storczykowatych, motylkowatych, jasnotowatych. Funkcja w kosmetyku: składnik kompozycji zapachowych.
Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza: 0,001 % w produkcie niespłukiwanym; 0,01 % w produkcie spłukiwanym. Kumaryna i jej pochodne znalazły zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym i mydlarskim (jako środek zapachowy). Niepodstawiona kumaryna (występująca w ekstraktach z kasztanowca i nostrzyka) charakteryzuje się działaniem wzmacniającym naczynka limfatyczne oraz pobudzającym przepływ krwi. Te właściwości są wykorzystywane w preparatach antycellulitowych oraz kosmetykach przeznaczonych do skóry naczyniowej. Ekstrakty w nostrzyka zawierające kumaryny działają na skórę zmiękczająco i przeciwzapalnie, wykorzystywane są w maseczkach do cery tłustej. Ekstrakty te są często wykorzystywane w preparatach stosowanych do mezoterapii antycellulitowej. W terpiach antycellulitowych wykorzystywany jest także ekstrakt z cynamonowca, zawierający kumaryny. Występuje w kremach, lotionach, rozmaitych żelach i balsamach, a także w ampułkach. Badania naukowe dowiodły, że kumaryna spożywana w dużych ilościach może powodować marskość wątroby lub nawet raka wątroby.