Amaranthus Caudatus Extract

pochodzenie: roślinne – wyciąg z szarłata zwisłego (Amaranthus Caudatus)
Ekstrakt z szarłata ma wysoką zawartość skwalenu i nadaje się do pielęgnacji suchej, podrażnionej skóry. Wspiera regeneracją skóry i pochłania promieniowanie UV.
Przez podobieństwo do naturalnych lipidów skóry szarłat bardzo dobrze się wchłania i pomaga utrzymać wilgoć w skórze oraz ma działanie nawilżające. Substancja stosowana do włosów i skóry owłosionej (wypadanie włosów, rozdwajanie włosów, łamliwość, brak połysku, wypryski na skórze głowy), wzmacnia cebulki włosowe. Ekstrakt z amarantusa nadaje włosom blask, odżywia, wzmacnia włosy, ułatwia ich rozczesywanie. Tworzy na powierzchni cienki film, który chroni przed nadmierną utratą wody. Zawiera duże ilości protein oraz witamin: A, B i E.
Jest to także roślina ozdobna i lecznicza o dużym działaniu profilaktyczno-terapeutycznym. Nasiona szarłatu są bogate w białko, tłuszcz, w tym w skwalen, a także biopierwiastki, m.in. fosfor, wapń, żelazo, cynk, kobalt i jod. W szarłacie występują także witaminy i antyoksydanty, przede wszystkim flawonoidy, karotenoidy i β-karoten. Powoduje to, że nasiona szarłatu są szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym do produkcji pokarmu, m.in. zdrowej, bezpiecznej żywności oraz żywności funkcjonalnej.
Szarłat jest szeroko wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym do produkcji lekarstw, m.in. przeciwko miażdżycy, wrzodom żołądka, gruźlicy, a także preparatów antyseptycznych, przeciwgrzybiczych i przeciwzapalnych. A także w przemyśle kosmetycznym do produkcji kremów i maseczek upiększających, wygładzających, ochronnych i zapobiegających procesom starzenia.