pochodzenie: roślinne
Baobab, inaczej palczara, to potężne, długowieczne drzewo liściaste. Jego typowym gatunkiem jest baobab afrykański (Adansonia digitata). Nasiona baobabu są źródłem cennego oleju. Olej z nasion baobabu jest półpłynny, złotożółty, o delikatnym orzechowym zapachu. Ze względu na długi czas wysychania, jest olejem o długim czasie przydatności. Pozyskuje się go w wyniku procesu tłoczenia na zimno nasion baobabu afrykańskiego.
Olej zawiera sporą wartość kwasów tłuszczowych nasyconych oraz naturalne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, witaminy A, C, D, E, F, antyutleniacze i inne substancje aktywne, które mają zbawienny wpływ na skórę.
Nasycone kwasy tłuszczowe pozostają na skórze, działają ochronnie i zmiękczająco, przyspieszają gojenie się ran. Substancje aktywne obecne w oleju spowalniają proces starzenia się skóry, zmniejszają odczyn zapalny oraz przyspieszają regenerację skóry. Włosy po kuracji olejem z nasion baobabu nabierają witalności oraz odzyskują blask. Olej można także stosować w pielęgnacji dłoni i paznokci. Nawilża suche skórki i zniszczone paznokcie. Olej nie zatyka porów i szybko się wchłania.
Jest także skutecznym środkiem w leczeniu zmian skórnych, takich jak: egzema, łuszczyca, trądzik, podrażnienia czy suchość skóry.