pochodzenie: naturalne
występuje naturalnie w niektórych owocach, warzywach oraz w drewnie i korze brzozy. Na skalę przemysłową wytwarzany z brzozy. W kosmetykach stosowany jest głównie w pastach do zębów i płynach do płukania jamy ustnej ze względu na słodki smak, działanie przeciwpróchnicze i zdolność do zwalczania drożdżaków z rodzaju Candida. Stosowany w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji skóry działa nawilżająco, powodując jednocześnie wzmocnienie funkcji ochronnych skóry. Ksylitol jako składnik emolientów ma korzystny wpływ na mikroflorę skóry, działa przeciwzapalnie i wspomaga nawilżenie naskórka. Działa również wygładzająco na skórę.
Ksylitol częściej występuje jako dodatek do produktów spożywczych pod postacią E967 jako zdrowy zamiennik białego cukru.
Archiwum
Xanthan Gum
pochodzenie: syntetyczne
Polisacharyd otrzymywany w procesie fermentacji bakteryjnej. Składnik konsystencjotwórczy. Naturalny emulgator i zagęszczacz. Zapewnia dobrą lepkość preparatu. Stosowana w żelach i emulsjach do ciała. Substancja ma zastosowanie również w żywności.