Ubiquinone

pochodzenie: naturalne
Organiczny związek chemiczny z grupy chinonów, występujący w mitochondriach komórek roślinnych i zwierzęcych, także ludzkich. Przyspiesza regenerację witaminy E w skórze, chroni kolagen i elastynę przed zniszczeniem, przyspiesza syntezę tych białek, jest niezbędny w procesach produkcji i dostarczania energii komórkom skóry. Może być pozyskiwany z roślin jak i mięsa. Koenzym Q10 powyżej 50 mg/kg można znaleźć w wołowinie, wieprzowinie, sercach i wątrobie kurczaka, sardynkach, łososiu i czerwonym mięsie ryb. Często jest pozyskiwany z roślin, np. z awokado, orzechów, oliwek, soi, rzepaku i nasion winogron. Ubichinon stosowany jest jako kosmetyk i suplement diety.
Ze względu na cenne właściwości dotleniające, rewitalizujące, odmładzające, przeciwzmarszczkowe i silne działanie antyoksydacyjne jest z powodzeniem stosowany w preparatach do skóry dojrzałej, starzejącej się, tracącej elastyczność i jędrność, z rozstępami, przeciwzmarszczkowych. Poprawia także nawilżenie i koloryt skóry. Nieoficjalnie nazywany „eliksirem młodości”.