pochodzenie: syntetyczne
Sól sodowa kwasu p-hydroksybenzoesowego. Konserwuje, zapobiega gnieżdżeniu i namnażaniu drobnoustrojów. Składnik zatwierdzony i dopuszczony przez KE i FDA do stosowania w kosmetykach, jako bezpieczny, jednakże istnieją przesłanki, jakoby Methylparaben oraz jego estry i sole, miał wchłaniając się przez skórę, odkładać w tkankach i przyczyniać do powstawania nowotworów. Składnik sklasyfikowany jako potencjalny alergen. Nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci i kobiet w ciąży. Obecność w kosmetykach może wywoływać reakcje alergiczne.
Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu – maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,4 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy), jeśli stosowany jest pojedynczy ester i 0,8 % (w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy) jeśli stosowana jest mieszanina kilku parabenów.
Jest też dodatkiem do żywności jako E219 – przeciwgrzybiczy syntetyczny środek konserwujący w produktach spożywczych, lekach. E219 został powiązany z drętwieniem jamy ustnej oraz podrażnieniem skóry i jest zabroniony w Australii.