Perilla Ocymoides Seed Oil

pochodzenie: roślinne – olej z nasion pachnotki – Perilla Ocymoides
Pachnotka (Perilla) pochodzi z Dalekiego Wschodu i w takich krajach jak Japonia, Korea i Chiny jest bardzo uznaną i stosowaną od wieków rośliną o sprawdzonych i uznanych właściwościach leczniczych.
Owoce perilli zawierają 50% tłuszczu. Olej odznacza się nadzwyczaj wysoką zawartością wielo nienasyconych kwasów tłuszczowych alfa-linolenowego – roślinnego Omega 3. W żadnej innej roślinie Omega 3 nie występuje w takim stężeniu jak w roślinie Perilla (dwukrotnie więcej niż zawierają go ryby). Poza tym olej z pachnotki zawiera inne nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy Omega 6, kwas olejowy Omega 9 oraz inne wartościowe flawonoidy, kwas rozmarynowy, luteolin, katechiny, apigenin.
Olej z pachnotki ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, antybakteryjne. Przyspiesza gojenie ran i oparzeń. Działa łagodząco na objawy odczynów alergicznych. Chroni układ krwionośny (ściany naczyń krwionośnych), regeneruje i zwiększa elastyczność skóry, łagodzi zmiany trądzikowe – chroni przed zaczopowaniem ujść gruczołów łojowych. Lekki olej wspomaga wytwarzanie kolagenu i elastyny, zwiększając jędrność skóry oraz redukując zmarszczki. Doskonały do każdego rodzaju skóry.
Potencjał antyoksydacyjny, wynikający z wysokiej obecności NNKT (szczególnie Omega – 3) jest ponad 3 – krotnie większy niż w oleju arganowym (wg niektórych źródeł nawet 4,5 krotnie).