pochodzenie: naturalne – proteiny jedwabiu otrzymywane z oprzędu poczwarki jedwabnika
Hydrolizowane białka jedwabiu stosowane są do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Stosowany w produktach do włosów przywraca włosom odpowiednie nawilżenie, wygładza je, poprawia ich podatność na układanie, zapobiega elektryzowaniu i nadaje im elastyczność, zdrowy wygląd i miękkość oraz jedwabisty połysk.
Stosowany w produktach do pielęgnacji skóry surowiec uelastycznia, wygładza i doskonale nawilża tworząc na skórze film hamujący transepidermalną utratę wody. Daje efekt lekkiego liftingu. Zhydrolizowane białko jedwabiu sprawia, że skóra staje się przyjemna w dotyku i jedwabiście gładka. Aminokwasy o mniejszej masie cząsteczkowej wchodzące w skład fibroiny, wnikają do wnętrza włosów lub do wnętrza naskórka skóry, zwiększając efekt głębokiego nawilżenia. Polipeptydy o długim łańcuchu i wysokiej masie cząsteczkowej wchodzące w skład fibroiny, posiadają silne właściwości błonotwórcze, dzięki czemu są szczególnie polecane do pielęgnacyjnego skóry i włosów nadmiernie przesuszonych. Stosowany także w odżywkach do paznokci słabych, łamliwych i wolno rosnących. Humektant – zapobiega wysychaniu preparatu kosmetycznego oraz krystalizacji przy ujściu butelki.