Hydrogenated Palm Oil

pochodzenie: roślinne
Uwodorniony olej palmowy jest końcowym produktem kontrolowanego uwodornienia oleju Elaeis Guineensis (palmowego).
Olej może być pozyskiwany z pnia, nasion lub miąższu owoców palmy. Nasiona są najbardziej oleiste, zawierają ok. 70% tłuszczu. Zawiera kwasy: laurynowy, mirystynowy, oleinowy, palmitynowy, kaprynowy, kaprylowy, stearynowy, linolowy, a także koenzym Q10 i witaminy A i E. Jest olejem z grupy nieschnących. Cechuje go wyjątkowa trwałość na utlenianie. Przechowywany w lodówce zachowuje świeżość przez rok, a nawet dłużej. Pełni funkcję emulsyfikatora, regulatora lepkości, a także silnie pielęgnacyjną, odżywia, natłuszcza, chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi i zapobiega odparowywaniu wilgoci z naskórka. Olej nie jest polecany skórze tłustej i trądzikowej.