Folic Acid

pochodzenie: organiczne
Organiczny związek chemiczny z grupy witamin B. Naturalnie znajduje się w warzywach liściowych, głównie w szpinaku.
Składnik silnie antyoksydacyjny, w kosmetyce wykorzystywany ze względu na właściwości przeciwzmarszczkowe, odmładzające, pobudzające fibroblasty do produkcji kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego w skórze. Przyspiesza regenerację skóry, wzmacnia i uodparnia skórę na czynniki zewnętrzne, zanieczyszczenia, alergeny, promienie UV. Hamuje i odwraca skutki fotostarzenia skóry. Rozjaśnia przebarwienia, poprawia koloryt i strukturę skóry. Odpowiada za jej jędrność i blask. Zastosowanie znajduje zwłaszcza w kosmetykach do skóry dojrzałej i zapobiegających starzeniu oraz w kosmetykach po opalaniu. Często składnikiem pomocniczym w preparatach z kwasem foliowym jest np. witamina C, ponieważ wzmacnia jego działanie. Polecany również w suplementach diety dla kobiet w ciąży.
Zalecane stężenie w kosmetyku: do 0,2%.
Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na układ nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u płodu, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego i przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział; usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit; jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek; chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy).
W wielu krajach (nie w Polsce) kwasem foliowym wzbogaca się chleb.