Carum Carvi Fruit Oil

pochodzenie: roślinne – olejek kminkowy
Olejek kminkowy to naturalny olejek otrzymywany z owoców kminku zwyczajnego, powszechnie stosowany przy schorzeniach gastrycznych, niestrawności, bólach żołądka. Zmniejsza także napięcie mięśni gładkich, dzięki czemu zapobiega wzdęciom. Łagodny afrodyzjak działający pobudzająco. Zawiera karwakrol, karwon, limonen, aldehyd kuminowy, anetol, dihydrokarwon, dihydrokarweol, n-cymol, b-pinen, tymol, alkohole i ich estry. Ma nieco piekący smak i orzeźwiający, słodki zapach.
Składnik działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Polecany m.in. do masażu uszkodzonych mięśni i stawów. Jego zapach rozluźnia i uspokaja. Ponadto wykazuje działanie antycellulitowe, wspomaga krążenie krwi i spalanie tkanki tłuszczowej. Ma również właściwości zmniejszające i rozjaśniające przebarwienia, blizny i rozstępy. Łagodzi skutki ukąszeń owadów, obrzęki, zapalenie mieszków włosowych, drobne wypryski ropne, spowalnia procesy starzenia i jest składnikiem kompozycji zapachowych.
Należy ostrożnie stosować u małych dzieci, osób skłonnych do uczuleń i kobiet w ciąży. Olejek nie jest uznany za toksyczny, jednakże nierozcieńczony może podrażniać skórę. Po użyciu olejku nie należy wystawiać skóry na bezpośrednie działanie słońca, wskazana ochrona przeciwsłoneczna, filtry UV.