pochodzenie: roślinne – otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka)
Naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej.
Surowe masło shea ma wygląd zielono-żółtawy, masa ta jest miękka, ciągnąca, o typowym nieprzyjemnym zapachu, dlatego też w takiej formie jest nie do użycia. Do celów kosmetycznych używane jest masło shea w postaci rafinowanej, które ma wygląd biały lub delikatnie żółtawy, lekko uziarniony. Posiada właściwości odżywcze i regenerujące oraz chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak wiatr, mróz czy słońce (zawiera lekki, naturalny filtr UV (3-4 SPF)).
Masło Shea bogate jest w naturalną alantoinę, witaminę E, prowitaminę A. Ma właściwości wygładzające, natłuszczające, nawilżające, sprawia, ze skóra jest elastyczna, miękka i gładka. Znajduje zastosowanie w emulsjach wszelkiego rodzaju, balsamach, maściach przy suchej, wrażliwej, dojrzałej skórze, do kremów ochronnych, przy chorobach skóry jak np. łuszczyca. Jako czysty produkt można używać do pielęgnacji suchych, łamliwych, kruchych włosów.