Butyl Methoxydibenzoylmethane

pochodzenie: chemiczne
Filtr UV pochodzenia chemicznego chroniący skórę przed promieniowaniem UVA. Absorbuje promieniowanie UV, dzięki czemu chroni kosmetyk przed pogarszaniem się jego jakości pod wpływem światła.
Znajduje się na liście substancji promieniochronnych dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego maksymalne dopuszczalne stężenie to 5%.
Jest to jednym z najbardziej efektywnych filtrów anty-UVA, chroniący w pełnym zakresie przed UVA – zarówno UVA II jak i UVA I. Jego wadą jest to, że może ulegać rozpadowi pod wpływem promieniowania UV.
Ponieważ nie daje ochrony przed promieniowaniem UVB występuje w preparatach przeciwsłonecznych zawsze w towarzystwie innych filtrów chemicznych i/lub mineralnych. Jest filtrem o niskiej fotostabilności. Traci na skuteczności wraz z upływem czasu, a także w obecności filtrów mineralnych (fizycznych) – dwutlenku tytanu i tlenku żelaza, przez co jest łatwo destabilizowany przez kosmetyki do makijażu – fluidy, pudry do twarzy. Można zapobiec jego fotodegradacji poprzez użycie w preparacie substancji stabilizujących filtr – warto zatem sprawdzić czy w składzie INCI preparatu współwystępuje jedna z poniższych substancji:
• Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine
• Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol
• Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid
• Drometrizole Trisiloxane
• 4-Methylbenzilidene Camphor
• Octyl methoxycinnamate
• Octocrylene
• Butyloctyl Salicylate
• Hexadecyl Benzoate
• Butyloctyl Benzoate
• Diethylhexyl 2,6-Naphthalate
• Polysilicone-15
• Diethylhexyl Syringylidene Malonate
• Polyester-8
• Ethylhexyl Methoxycrylene
Chociaż avobenzon jest uważany za bezpieczny, produkty jego rozpadu mogą mieć znaczący wpływ na zdrowie i utrzymywać się w środowisku. Badania przeprowadzone na moskiewskim Uniwersytecie Państwowym w Łomonosowie wykazały, że chlorowana woda i światło ultrafioletowe mogą powodować, że avobenzon rozpada się na różne inne związki organiczne, w tym; kwasy aromatyczne, aldehydy, fenole i acetofenony, które mogą wywierać niekorzystny wpływ na zdrowie.