Althaea Officinalis (Marshmallow) Leaf Extract

pochodzenie: roślinne – ekstrakt z korzenia prawoślazu (Althaea Officinalis)
Wyjątkowość ekstraktu związana jest z obecnością śluzów w korzeniu prawoślazu, sprawiających, że jest wykorzystywany w produktach o właściwościach zmiękczających, przeciwzapalnych, chroniących błony śluzowe. Ekstrakt poprawia nawilżenie skóry poprzez działanie jako inhibitor hialuronidazy – enzymu odpowiedzialnego za degradacje kwasu hialuronowego i innych mukopolisacharydów tkanki łącznej. Prawoślaz bogaty jest także w witaminy, głównie A, C, D, E i z grupy B.
Jest to składnik zmiękczający, przeciwzapalny, emoliencyjny, poprawiający nawilżenie skóry. Polecany jako składnik produktów łagodzących dla wrażliwej skóry. W kosmetyce prawoślaz jest bardzo ceniony i znany za swojego dobrotliwego działania, ponieważ zmiękcza i wygładza skórę, posiada właściwości przeciwzapalne, ochrania skórę przed szkodliwym działaniem środowiska oraz powoduje jej regenerację, łagodzi podrażnienia, świetny składnik kompresów na oczy i płynów do pielęgnacji twarzy, idealny produkt w walce z pękającymi piętami.
Sproszkowane korzenie podgrzewane z cukrem tworzą delikatną, słodką masę, stosowaną w cukiernictwie (pianka marshmallow).