22 składniki
64% | 32% | 4% |
Aqua | Woda | ||
ROZPUSZCZALNIK | Po nałożeniu na skórę kosmetyku, woda pod wpływem temperatury ciała wyparowuje. Ma na celu nawilżać, rozpuszczać (np. substancje aktywne) i chronić skórę przed wysuszeniem. |
||
Prunus Amygdalus Dulcis Oil | Olej ze słodkich migdałów | ||
SUBSTANCJA AKTYWNA, NATŁUSZCZAJĄCA, NATŁUSZCZAJĄCA, SKŁADNIK ODŻYWCZY, EMOLIENT, FILTR PRZECIWSŁONECZNY (NATURALNY) |
Olej migdałowy wykazuje bogate działanie pielęgnacyjne. Jest bogaty w kwasy oleinowy, linolowy i inne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E. Działa odżywczo, usprawnia odnowę komórkową, poprawia ukrwienie skóry, chroni ją również przed szkodliwym działaniem promieniowania UV (5 SPF). |
||
Butyrospermum Parkii Butter |
Masło Shea |
||
SUBSTANCJA AKTYWNA, NATŁUSZCZAJĄCA, ZMIĘKCZAJĄCA, SKŁADNIK ODŻYWCZY, FILTR PRZECIWSŁONECZNY (NATURALNY) |
Masło otrzymywane z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Do celów kosmetycznych używane jest w postaci rafinowanej, które ma wygląd biały lub delikatnie żółtawy, lekko uziarniony. Bogate jest w naturalną alantoinę, witaminę E, prowitaminę A. Ssprawia, ze skóra jest elastyczna, miękka i gładka. Posiada właściwości odżywcze i regenerujące oraz chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak wiatr, mróz czy słońce (zawiera lekki, naturalny filtr UV (3-4 SPF)). |
||
Theobroma Cacao Seed Butter |
Masło kakaowe |
||
SUBSTANCJA NATŁUSZCZAJĄCA, PRZECIWZAPALNA, PRZECIWSTARZENIOWA, ZMIĘKCZAJĄCA, FILTR PRZECIWSŁONECZNY (NATURALNY)
|
Masło wytłaczane z ziaren drzewa kakaowego. Jest bardzo wartościowym tłuszczem naturalnym, który doskonale pielęgnuje skórę, ale też pięknie pachnie oraz ma lekką konsystencję. Masło kakaowe jest biozgodne ze skórą człowieka, co oznacza, że składniki w nim zawarte są bardzo dobrze tolerowane przez skórę i łatwo wchłaniane, nie powodują alergii kontaktowej. Efektywnie zmiękcza, nawilża i regeneruje skórę. Posiada właściwości ochronne przed promieniowaniem UVB (SPF-4), przyspiesza proces opalania oraz poprawia koloryt skóry. Wysoka zawartość antyoksydantów z rodzaju polifenoli sprawia również, iż masło kakaowe w znacznym stopniu promuje produkcję kolagenu oraz zapobiega jego rozkładowi, co zapewnia wzrost jędrności i elastyczności skóry. Posiada zdolność do neutralizowania wolnych rodników opóźniając procesy starzenia. |
||
Cetearyl Alcohol |
Alkohol Cetearylowy |
||
EMULGATOR, SUBSTANCJA KONSYSTENCJOTWÓRCZA |
Woskowata substancja natłuszczająca i nadająca skórze miękkość, elastyczność i gładkość. Wpływa na lepkość gotowego produktu i poprawia właściwości użytkowe (aplikacyjne). Zalecane stężenie w gotowym kosmetyku to 0,5 do 5%. |
||
Glyceryl Stearate | Stearynian gliceryny | ||
EMULGATOR, SUBSTANCJA KONSYSTENCJOTWÓRCZA |
Składnik umożliwiający powstanie emulsji, czyli połączenie fazy wodnej z fazą olejową. Naturalny emulgator, który przejawia działanie nawilżające, utrzymujące wilgoć, wygładzające. |
||
Plukenetia Volubilis Seed Oil |
Olej Sacha Inchi |
||
EMOLIENT, SUBSTANCJA AKTYWNA, PRZECIWZAPALNA, NAWILŻAJĄCA |
Olej Sacha Inchi (inaczej: Inca Inchi) jest skarbnicą kwasów nienasyconych w tym omega 3. Olej Sacha Inchi działa odmładzająco, hamuje proces tworzenia się zmarszczek, wygładza skórę poprawiając jej teksturę. |
||
Simmondsia Chinensis Seed Oil |
Olej jojoba |
||
SUBSTANCJA KONSYSTENCJOTWÓRCZA, NATŁUSZCZAJĄCA, ZMIĘKCZAJĄCA, ZŁUSZCZAJĄCA, SKŁADNIK ODŻYWCZY, FILTR PRZECIWSŁONECZNY (NATURALNY) |
Olej jojoba jest płynnym woskiem o właściwościach ochronnych i uelastyczniających. Działa zmiękczająco, odżywia, natłuszcza, nawilża skórę i włosy. Pomaga przeciwdziałać zmarszczkom. Pełni także funkcję złuszczającą – doskonale nadaje się do peelingów enzymatycznych i maseczek oczyszczających. Częściowo chroni przed promieniowaniem UV (SPF 4). |
||
Argania Spinosa Kernel Oil |
Olej Arganowy |
||
EMOLIENT, SKŁADNIK ODŻYWCZY, SUBSTANCJA NAWILŻAJĄCA, FILTR PRZECIWSŁONECZNY (NATURALNY) |
To „eliksir młodości” o silnym działaniu regenerującym skórę, chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek, łagodzi objawy trądziku młodzieńczego, alergii, łuszczycy.Bogaty w witaminę E. Silnie nawilża, ujędrnia, regeneruje skórę, wzmacnia włosy i paznokcie. Chroni przed działaniem czynników zewnętrznych i promieni słonecznych (SPF-6). |
||
Panthenol |
Pochodna witaminy B5 |
||
HUMEKTANT, SUBSTANCJA NAWILŻAJĄCA, ŁAGODZĄCA |
Działa silnie przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację skóry. Jest nietoksyczny i nie wywołuje podrażnień. Nawilża, zmiękcza naskórek, wygładza skórę, poprawia jej elastyczność, a dodatkowo bardzo łatwo się wchłania. |
||
Tocopheryl Acetate | Witamina E | ||
KONSERWANT, ANTYOKSYDANT |
Najmocniejsza witamina o działaniu przeciwutleniającym. Chroni skórę przed rakotwórczymi wolnymi rodnikami i jest niezbędna do właściwego wykorzystania tlenu w tkankach. W kosmetykach działa również jako naturalny środek konserwujący. | ||
Stearic Acid | Kwas stearynowy | ||
EMULGATOR, SUBSTANCJA KONSYSTENCJOTWÓRCZA, NOŚNIK SUBSTANCJI AKTYWNYCH |
Nasycony kwas tłuszczowy, otrzymywany z naturalnych wosków zwierzęcych lub roślinnych. Pełni rolę stabilizatora i przekaźnika substancji czynnych w głąb skóry. Wspomaga powstanie emulsji | ||
Sodium Lauroyl Glutamate | Lauroiloglutaminian sodu | ||
DETERGENT, SUBSTANCJA PIANOTWÓRCZA |
Łagodny niedrażniący, anionowy środek myjący (detergent) o doskonałych właściwościach pianotwórczych. Może być stosowany również do skóry wrażliwej lub dziecięcej. Zapobiega elektryzowaniu włosów, a także łagodzi potencjalnie drażniące działanie silnych detergentów anionowych. | ||
Benzyl Alcohol | Alkohol benzylowy | ||
KONSERWANT, SKŁADNIK KOMPOZYCJI ZAPACHOWYCH |
Jest substancją która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest również stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Jako składnik konserwujący jest dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu (dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie wynosi 1%). | ||
Parfum | Substancje zapachowe | ||
SKŁADNIK KOMPOZYCJI ZAPACHOWYCH | Mieszanina naturalnych i syntetycznych środków zapachowych, bliżej nieokreślona kompozycja substancji, które mogą być uczulające. Producent nie mający nic do ukrycia i na sumieniu po prostu poda nazwy chemiczne tej grupy składników, zwłaszcza gdy te są pochodzenia naturalnego. | ||
Dehydroacetic Acid | Kwas dehydrooctowy | ||
KONSERWANT | Chroni kosmetyk przed bakteriami i rozwojem mikroorganizmów. Przedłuża trwałość produktu. Chroni go przed zmianą konsystencji, zapachu i koloru. Może być stosowany w kosmetykach naturalnych. | ||
Benzyl Salicylate | Salicylan Benzylu | ||
SKŁADNIK KOMPOZYCJI ZAPACHOWYCH | Jest to balsamiczny, słodki, kwiatowy zapach. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza: 0,001 % w produkcie niespłukiwanym; 0,01 % w produkcie spłukiwanym. | ||
Limonene | Limonen | ||
SKŁADNIK KOMPOZYCJI ZAPACHOWYCH | Imituje zapach skórki cytrynowej, znajduje się na liście potencjalnych alergenów. | ||
Linalool | Linalol | ||
SKŁADNIK KOMPOZYCJI ZAPACHOWYCH | Imituje zapach konwalii, znajduje się na liście potencjalnych alergenów. | ||
Citronellol | Cytronelol | ||
SKŁADNIK KOMPOZYCJI ZAPACHOWYCH | Imituje zapach róży i geranium. Jest klasyfikowany jako drażniący, stąd znalazł się na liście alergenów. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza:
|
||
Citral | Cytral | ||
SKŁADNIK KOMPOZYCJI ZAPACHOWYCH | Występuje w olejkach eterycznych trawy cytrynowej, cytryn, pomarańcz, limetki i ziela angielskiego. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza:
|
||
Geraniol | |||
SKŁADNIK KOMPOZYCJI ZAPACHOWYCH |
Wonią przypomina pelargonię. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza:
|