22 składniki
59% | 41% |
91,04% składników pochodzenia naturalnego
Aqua* |
Woda |
||
ROZPUSZCZALNIK | Po nałożeniu na skórę kosmetyku, woda pod wpływem temperatury ciała wyparowuje. Ma na celu nawilżać, rozpuszczać (np. substancje aktywne) i chronić skórę przed wysuszeniem. | ||
Ammonium Lauryl Sulfate* | ALS, Laurylosiarczan Amonu | ||
DETERGENT, SUBSTANCJA PIANOTWÓRCZA |
Jest to substancja półsyntetyczna – alkohol tłuszczowy pochodzenia roślinnego poddany zmydleniu siarczanem amonu. Tani, dobrze myjący i pieniący się środek. Nieznacznie delikatniejsze niż SLS. Może wywoływać ewentualne działanie drażniące na skórę i błony śluzowe, dlatego w preparatach kosmetycznych jest stosowana z substancjami łagodzącymi drażniące działanie. | ||
Actinidia Chinensis Fruit Extract* |
Ekstrakt z kiwi |
||
ANTYOKSYDANT, SUBSTANCJA AKTYWNA, NAWILŻAJĄCA, ZŁUSZCZAJĄCA |
Ekstrakt z owoców kiwi jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy dla skóry. Jest bogaty w witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwasy owocowe i sole mineralne. Działa na skórę nawilżająco, rozjaśniająco, przeciwrodnikowo – opóźnia procesy starzenia oraz złuszczająco, doskonale odżywia skórę. |
||
Cocamidopropyl Betaine* |
Kokamidopropylobetaina |
||
DETERGENT, SUBSTANCJA PIANOTWÓRCZA |
Substancja pianotwórcza i aktywnie myjąca, raczej łagodna dla skóry i błon śluzowych – stosowany samodzielnie w kosmetyku jest nieszkodliwy, jedynie w połączeniu z SLS, SLES itp. powoduje przesuszenie skóry, łupież, wypryski na skórze owłosionej i alergiczne zapalenie skóry. |
||
Trehalose* |
Trehaloza |
||
SUBSTANCJA NAWILŻAJĄCA |
Składnik pochodzenia naturalnego, nazywany cukrem grzybowym. Produkcja na skalę przemysłową możliwa jest ze skrobi. Ma właściwości wiążące wodę i pomaga utrzymać nawilżenie skóry. Redukuje zapach potu, zatrzymuje wilgoć, nawilża skórę. |
||
Polymnia Sonchifolia Root Juice* |
Sok z korzenia Yaconu |
||
SKŁADNIK ODŻYWCZY, ANTYOKSYDANT, SUBSTANCJA NAWILŻAJĄCA, PREBIOTYK |
Yacon to roślina, która daje słodkie owoce w postaci bulw, z których produkuje się syropu, zawierający aminokwasy, błonnik, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, karoten, witaminy A, B1, B2, C. Sok z Yaconu stymuluje metabolizm komórkowy oraz jest prebiotykiem, przydatnym dla odbudowania właściwej flory bakteryjnej na powierzchni skóry. |
||
Coco-Glucoside* |
Glukozyd kokosowy |
||
EMULGATOR, SUBSTANCJA KONSYSTENCJOTWÓRCZA, PIANOTWÓRCZA |
Biodegradowalny, bezpieczny dla środowiska składnik, otrzymywany ze skrobi kukurydzianej i oleju kokosowego. Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych. |
||
Glyceryl Oleate* |
Oleinian Gliceryny |
||
EMULGATOR |
Naturalny składnik, wytwarzany z olejów zawierających wysokie stężenie kwasu oleinowego takie jak oliwa z oliwek, oleju herbacianego, z orzechów. Działa jako środek zmiękczający skórę oraz nawilżający. |
||
Alpha-Glucan Oligosaccharide* |
|
||
SUBSTANCJA NAWILŻAJĄCA, ZAGĘSTNIK, PREBIOTYK |
Naturalny wieolcukier otrzymywany z maltozy. Przejawia właściwości nawilżające oraz chroni skórę przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi. Zmniejsza łuszczenie i pękanie suchej skóry. Dzięki temu skóra jest elastyczna i miękka. Uważany także za prebiotyk – błonnik, który promuje wzrost pożytecznych organizmów. |
||
Maltodextrin* |
Maltodekstryna |
||
SUBSTANCJA KONSYSTENCJOTWÓRCZA, SKŁADNIK ODŻYWCZY, ABSORBENT |
Maltodekstryna jest polisacharydem wytwarzanym ze skrobi. W kosmetykach poprawia i utrzymuje konsystencję kremów, balsamów, mleczek oraz produktów zawiesinowych. Zapobiega wytrącaniu i osadzaniu pigmentów i innych substancji nierozpuszczalnych. Ma także właściwości pochłaniające wilgoć, sebum i pot. |
||
Lactobacillus* |
|
||
PROBIOTYK, SUBSTANCJA NAWILŻAJĄCA |
Lactobacillus to pałeczki z grupy bakterii kwasu mlekowego – bardzo powszechne w środowisku. Bakterie Lactobacillus wspomagają dobroczynną florę bakteryjną skóry – mikrobiom, równoważą jej ekosystem i odbudowują fizjologiczne zdolności obronne. Poprawiają odporność poprzez wspomaganie naturalnej flory bakteryjnej, szybko regenerują naskórek, głęboko nawilżają i odżywiają skórę oraz zwiększają jej jędrność i elastyczność. |
||
Tocopherol* |
Witamina E |
||
KONSERWANT, ANTYOKSYDANT |
Najmocniejsza witamina o działaniu przeciwutleniającym. Chroni skórę przed rakotwórczymi wolnymi rodnikami i jest niezbędna do właściwego wykorzystania tlenu w tkankach. W kosmetykach działa również jako naturalny środek konserwujący. |
||
Hydrogenated Vegetable Glycerides Citrate* |
Cytrynian uwodornionych monoglicerydów olejów roślinnych |
||
EMULGATOR, SUBSTANCJA ZMIĘKCZAJĄCA | Roślinna część glicerydowa miesza się z kwasem cytrynowym, dzięki czemu następuje stabilizacja preparatów kosmetycznych. Działa głównie jako środek zmiękczający i emulgator. | ||
Sodium Benzoate | Benzoesan sodu | ||
KONSERWANT | Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu: 0,5%. | ||
Potassium Sorbate | Sorbinian potasu | ||
KONSERWANT |
Hamuje rozwój bakterii i drobnoustrojów. Może podrażniać i wywoływać alergie. Może być stosowany w ograniczonym stężeniu: 0,6% w przeliczeniu na kwas sorbowy. | ||
Tetrasodium Glutamate Diacetate* |
Tetrasodowy glutaminian dioctanu |
||
ANTYOKSYDANT | Składnik otrzymywany z surowców roślinnych, bazuje na kwasie L-glutaminowym. Łagodny środek chelatujący, który przyczynia się do stabilizacji kosmetyku, działa również przeciwstarzeniowo. | ||
Citric Acid* |
Kwas cytrynowy |
||
KONSERWANT, REGULATOR pH, ANTYOKSYDANT, SEKWESTRANT |
Występuje naturalnie w przyrodzie, w roślinach i organizmach zwierzęcych, w kosmetyce stosowana substancja identyczna do naturalnej wyprodukowana w biotechnologii. Złuszcza skórę, zmiękcza i rozjaśnia, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę, zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Stosowany jest również jako naturalny konserwant oraz jest przeciwutleniaczem. Przywraca też właściwe pH skórze. |
||
Sodium Hydroxide |
Wodorotlenek sodu |
||
REGULATOR Ph |
Syntetyczna substancja utrzymująca odpowiednie pH w kosmetyku. Dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu, w zależności od zastosowania maksymalnie do 5%. | ||
Parfum |
Substancje zapachowe |
||
SKŁADNIK KOMPOZYCJI ZAPACHOWYCH |
Mieszanina naturalnych i syntetycznych środków zapachowych, bliżej nieokreślona kompozycja substancji, które mogą być uczulające. Producent nie mający nic do ukrycia i na sumieniu po prostu poda nazwy chemiczne tej grupy składników, zwłaszcza gdy te są pochodzenia naturalnego. | ||
Linalool |
Linalol |
||
SKŁADNIK KOMPOZYCJI ZAPACHOWYCH |
Imituje zapach konwalii, znajduje się na liście potencjalnych alergenów. | ||
Geraniol |
|
||
SKŁADNIK KOMPOZYCJI ZAPACHOWYCH |
Wonią przypomina pelargonię. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza: 0,001 % w produkcie niespłukiwanym, 0,01 % w produkcie spłukiwanym | ||
Limonene |
Limonen |
||
SKŁADNIK KOMPOZYCJI ZAPACHOWYCH |
Imituje zapach skórki cytrynowej, znajduje się na liście potencjalnych alergenów. |