Hydroxyacetophenone

pochodzenie: syntetyczne
Składnik, który działa jako środek wzmacniający działanie konserwujące, a także środek przeciwutleniający i łagodzący.

Hydrogenated Coco-Glycerides

pochodzenie: syntetyczne
Uwodornione glicerydy kokosowe pochodzą z oleju kokosowego (Cocos Nucifera). Gliceryd jest związkiem organicznym utworzonym pomiędzy jednym lub więcej kwasami tłuszczowymi i glicerolem. Uwodornione glicerydy kokosowe mają zatem czysto naturalne pochodzenie i mają korzystny wpływ na skórę. Pełni funkcję emolientu. Nawilża, zmiękcza, wygładza. Plastyfikator – pełni funkcję konsystencjotwórczą. Nadaje odpowiednią gęstość szminkom, sztyftom. Umożliwia powstanie emulsji.

Hydroxypropylcellulose

pochodzenie: naturalne
Pochodna celulozy, substancja filmotwórcza i wiążąca, wykorzystywana w produkcji sztucznych łez, także w leczeniu zespołu suchego oka. Działa ochronnie na skórę. Ponadto jest spoiwem składników formuł kosmetycznych, zarówno rozpuszczalnych, jak i nierozpuszczalnych, podnosi i kontroluje lepkość, a także zagęszcza i utrwala emulsje. Stosowana jako środek wypełniający i przeciwzbrylający, również w przemyśle spożywczym.

Hydrolyzed Rice Protein

pochodzenie: naturalne
Hydrolizowane enzymatycznie białka pozyskane z otrąb ryżowych. Substancja higroskopijna, wchłaniająca wilgoć i wiążąca wodę. Białko ryżu posiada właściwości łagodzące, jest wykorzystywane w kosmetykach dla alergików. Daje naturalny połysk, natłuszcza skórę. Utrzymuje odpowiedni poziom wody w naskórku. Składnik zwiększa poziom lepkości kosmetyku, zapobiega także jego wysychaniu. Składnik nawilżający, łagodzący, ochronny i wzmacniający. Stosowany w kosmetykach do skóry i włosów. Wypełnia uszkodzenia włosów, zapobiega elektryzowaniu, zmiękcza i wygładza. Utrzymuje odpowiedni poziom wilgotności. W kosmetykach myjących łagodzi działanie drażniące anionowych detergentów i gasi pianę.

Hydrolyzed Oat Protein

pochodzenie: naturalne
Hydrolizat otrzymany drogą kontrolowanej hydrolizy enzymatycznej protein owsa. Substancja higroskopijna, wchłaniająca wilgoć i wiążąca wodę, ma zdolność do trwałego wiązania i zatrzymywania wody z otoczenia, dzięki czemu pełni ona rolę naturalnego rezerwuaru wody w skórze. Zwiększa zawartość wody w warstwie rogowej naskórka, wiążąc wodę w skórze przeciwdziałają jej utracie, dzięki temu skóra staje się nawilżona, napięta i bardziej elastyczna. Substancja stosowana jest w preparatach myjących w celu ograniczenia potencjalnego działania drażniącego anionowych substancji powierzchniowo czynnych jak np. Sodium Laureth Sulfate. Ze względu na duży rozmiar cząsteczki nie penetruje w głąb skóry, pozostając na powierzchni. Wykazuje doskonałe powinowactwo do powierzchni skóry, włosów i paznokci. Substancja antystatyczna, zmniejsza elektryzowanie się włosów. Hydrolizat protein owsa wpływa na trwałość piany, gasząc ją. Substancja także wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyku – zwiększając jego lepienie i kleistość, przez co może utrudniać rozsmarowywalność gotowego produktu.

Histidine

pochodzenie: syntetyczne
Organiczny związek chemiczny, jeden z 20 aminokwasów biogennych. Składnik kondycjonujący skórę i włosy. Zapobiega elektryzowaniu włosów, ma działanie nawilżające, wiąże wilgoć z otoczenia oraz zapobiega wysychaniu kosmetyków. Stymuluje procesy przemiany białek w skórze, działa przeciwzmarszczkowo, zapobiega utracie elastyczności.

Hyaluronic Acid

pochodzenie: syntetyczne
Występuje we wszystkich organizmach żywych. W skórze człowieka związek ten wiąże wodę w skórze właściwej. Jedna cząsteczka kwasu jest w stanie związać nawet 250 cząsteczek wody. Z wiekiem jego ilość maleje, dlatego skóra traci elastyczność i powstają zmarszczki. W przemyśle kosmetycznym pozyskuje się go biotechnologicznie lub z roślin, lecz jeszcze do niedawna był otrzymywany z grzebieni kogucich, albo np. pępowin zwierzęcych.
Składnik nadaje roztworom wodnym żelową konsystencję. Poprawia wchłanianie substancji aktywnych w głąb skóry, jednakże wbrew pogłoskom, w formie kosmetyku nie ma zdolności przenikania do skóry właściwej, dlatego jakiekolwiek pozytywne efekty, z kosmetycznego zastosowania HA wynikają z jego obecności na powierzchni skóry. Dużo lepiej wnikająca jest forma soli kwasu hialuronowego ze względu na mniejszą cząsteczkę.
Kwas hialuronowy przede wszystkim wykorzystywany jest w kosmetyce. Stosowany jest do wypełnienia zmarszczek, wygładzania, nawilżania, ujędrniania, napinania i zmniejszania porów, regeneracji skóry czy poprawiania konturu twarzy. Stosuje się go w kremach do twarzy i ciała, nawilżających żelach i serum, koncentratach i maseczkach nawilżających, ujędrniających. Wykazuje także lekkie działanie gojące.

Hydrogenated Polydecene

pochodzenie: syntetyczne
Emolient tworzący na powierzchniach jedwabisty, nieklejący, lipofilowy film. Substancja ułatwiająca aplikację kosmetyków. Nadaje uczucie jedwabistości na skórze.
Zapobiegająca utracie wody, nawilżająca i wygładzająca. Stosowana w kremach do twarzy, pod oczy, balsamach do rąk i ciała. Pełni także funkcję rozpuszczalnika substancji zapachowych.

Hydrolyzed Keratin

pochodzenie: zwierzęce
Keratyna to proteina strukturalna pozyskiwana z wełny owczej, piór, włosów, sierści, kopyt i rogów zwierząt rzeźnych metodą hydrolizy enzymatycznej.
Keratyna jest białkiem naturalnie występującym w skórze, włosach i paznokciach, ich zła kondycja, suchość, łamliwość, zniszczenie może świadczyć o niedoborze keratyny, dlatego hydrolizat pochodzenia zwierzęcego stosuje się często w preparatach wzmacniających włosy i paznokcie.
Składnik nawilżający, wzmacniający, uelastyczniający, wygładzający i zapobiegający starzeniu. Zapobiega także elektryzowaniu włosów. Stosowany w zabiegach keratynowego prostowania i nabłyszczania włosów.
Stosowana jest w preparatach myjących w celu ograniczenia potencjalnego działania drażniącego anionowych substancji powierzchniowo czynnych jak np. Sodium Laureth Sulfate. Ze względu na duży rozmiar cząsteczki nie penetruje w głąb skóry, pozostając na powierzchni.

Hydrolyzed Collagen

pochodzenie: zwierzęce
Kolagen hydrolizowany to proteina/białko pochodzenia zwierzęcego – wieprzowego, cielęcego lub wołowego. Otrzymywany jest głównie ze skór i ścięgien. Powstaje poprzez rozkład cząsteczek kolagenowych z udziałem wody w celu nadania właściwości rozpuszczalnych w wodzie.
W przeciwieństwie do kolagenu niezhydrolizowanego, składnik ten nie wykazuje czynnego działania biologicznego, nie wnika w głąb skóry. Mimo wszystko ma bardzo korzystne właściwości dla skóry, włosów i paznokci, dlatego producenci dodają ten składnik do różnego rodzaju kosmetyków. Utrzymuje wilgoć w skórze, napina i uelastycznia, wygładza i wypełnia zmarszczki, działa ochronnie.
Substancja antystatyczna, zmniejsza elektryzowanie się włosów. Substancja także wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyku – zwiększając jego lepienie i kleistość.