Hydrolyzed Jojoba Esters

pochodzenie: roślinne – pozyskiwane metodą hydrolizy estrów z jojoba (Simmondsia chinensis)
Składnik powstaje w wyniku hydrolizy oleju jojoba. Niezbędne kwasy tłuszczowe z jojoba, rozkładane przez wodę, tworzą nowy kompleks o właściwościach innych niż oryginalne źródło. Estry jojoba działają jako środki zmiękczające skórę. Stosowane też jako substancja myjąca i emulgator – łączy fazę wodną i fazę olejową. Substancja ma bardzo dobre właściwości utrzymywania innych substancji, dlatego stosuje się ją często jako nośnik substancji zapachowych.

Hydrogenated Starch Hydrolysate

pochodzenie: naturalne
Substancja otrzymywana w drodze hydrolizy skrobi – najczęściej kukurydzianej, ale także ziemniaczanej lub pszennej. Substancja bogata w sacharydy.
Jest doskonałym środkiem nawilżającym ze względu na fakt, że jej cząsteczki są zdolne do pochłaniania wilgoci z powietrza i zatrzymywania jej. Substancja silnie higroskopijna. Zwiększa zawartość wody w warstwie rogowej naskórka, wiążąc wodę w skórze przeciwdziałają jej utracie, dzięki temu skóra staje się nawilżona, napięta i bardziej elastyczna. Stosowany jako środek do kondycjonowania skóry.

Hydroxypropyl Bistrimonium Diiodide

pochodzenie: syntetyczne
Składnik działa na zahamowanie rozwoju mikroorganizmów w kosmetyk, dzięki czemu zapewnia mu określoną stabilność mikrobiologiczną. Utrzymuje wyrób kosmetyczny w stanie pozbawionym zanieczyszczeń, nie tylko podczas wytwarzania, ale również podczas całego okresu stosowania.

Hydrogenated Lecithin

pochodzenie: naturalne
Uwodorniona lecytyna, to składnik otrzymywany z oleju roślinnego, np. rzepakowego lub sojowego- poprzez rafinację heksanem i przyłączenie atomów wodoru. Uwodorniona lecytyna posiada właściwości naturalnej lecytyny.
Pełni funkcję emulgatora (wpływa na konsystencję kosmetyku). Wspomaga utrzymanie wilgoci w skórze i włosach. Substancja wygładzająca skórę i włosy oraz zmniejszająca widoczność zmarszczek.
Zastosowanie samej lecytyny w kosmetykach było wcześniej ograniczone ze względu na jej utlenianie i niestabilność pod wpływem ciepła, jednak uwodorniona lecytyna ma wszystkie dobre właściwości naturalnej lecytyny, jednak jej stabilność jest znacznie poprawiona.

Hydrolyzed Vegetable Protein

pochodzenie: naturalne – roślinne
Hydrolizat protein roślinnych to białka pozyskiwane z roślin takich jak np. soja, kukurydza, owies, ryż, ziemniaki albo pszenica i poddane hydrolizie, najczęściej enzymatycznej w celu umożliwienia ich rozpuszczalności.
Składnik wykazuje działanie odżywcze, kondycjonujące, nawilżające, wzmacniające i ochronne. Tworzy na powierzchni skóry i włosów elastyczną, napinającą i liftingującą, niewidoczną gołym okiem, wygładzającą powłokę. Ma też właściwości regulujące pH kosmetyków, zapobiega elektryzowaniu, poprawia właściwości myjące anionowych detergentów i zmniejsza ich potencjalne działanie drażniące. Substancja także wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyku – zwiększając jego lepienie i kleistość oraz zapobiega wysychaniu preparatu kosmetycznego oraz krystalizacji przy ujściu butelki.

Hydroxyethylcellulose

pochodzenie: naturalne
Powstaje w wyniku reakcji celulozy i tlenku etylenu. Stosowany jako zagęstnik zwiększający lepkość kosmetyku, wpływa także na stabilność piany. Nie działa komedogennie (nie zapycha porów). Ma zdolność pochłaniania zapachu potu, więc może być stosowany w antyperspirantach.

Hydrogenated Palm Glycerides Citrate

pochodzenie: naturalne
Emulgator do tworzenia emulsji oraz substancja myjąca. Ma także właściwości kondycjonujące. Odżywia skórę oraz zmiękcza.

Hippophae Rhamnoidesamidopropyl Betaine

pochodzenie: naturalne
Detergent pozyskiwany z rokitnika. W kosmetykach naturalnych stosuje się go jako środek powierzchniowo czynny, nawilżający i przeciwzapalny oraz do utrzymania zrównoważonego nawilżenia skóry. Wygładza i wzmacnia skórę. Jest głównie dodawany do szamponów, żeli pod prysznic, odżywek i innych produktów do pielęgnacji skóry. Jest dobrze tolerowany przez skórę, dopuszczony w certyfikowanych kosmetykach organicznych, który nie stwarza żadnych szczególnych zagrożeń dla ludzkiego ciała.

Hydrogenated Polyisobutene

pochodzenie: syntetyczne
Syntetyczny olej stosowany jako substytut oleju mineralnego – ciekła izoparafina. Składnik o działaniu pośrednio nawilżającym. Zmiękcza, wygładza. Nie drażni, nie zatyka porów. Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów. Ułatwia rozprowadzanie kosmetyku. Stosowany jako substancja bazowa do błyszczyków, w produktach do nawilżania twarzy, lotionach do ciała, olejkach do opalania, masażu oraz dla dzieci, żelach do włosów, kosmetykach kolorowych.

Hydroxypropyl Methylcellulose

pochodzenie: naturalne
Jest to pochodna celulozy. Wiąże wodę, przez co działa nawilżająco. To również emulgator – wpływa na konsystencję produktu. Hypromeloza używana jest w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym między innymi jako substancja pomocnicza i wypełniająca w kapsułkach i tabletkach, gdzie w zależności od rodzaju, opóźniać może zwolnienie substancji czynnej do przewodu pokarmowego i opóźnić w czasie wchłanianie. Hypromeloza wchodzi w skład wielu suplementów diety, przyjmowana w skrajnie wysokich dawkach może mieć właściwości przeczyszczające. Nie ulega trawieniu w jelicie cienkim, dalej rozkładana jest przez mikroflorę jelitową. Stosowana jako lek zwilżający, dodatek do żywności (E464), dodatek do klejów, farb, materiałów budowlanych.