Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter

pochodzenie: roślinne – z nasion kakaowca właściwego Theobroma Cacao
Masło wytłaczane z ziaren drzewa kakaowego. Jest bardzo wartościowym tłuszczem naturalnym, znanym i powszechnie stosowanym w kosmetyce, farmacji oraz przemyśle spożywczym. Dzięki unikalnym właściwościom nie tylko doskonale pielęgnuje skórę, ale też pięknie pachnie oraz ma lekką konsystencję.
Masło kakaowe posiada charakterystyczny zapach gorzkiej czekolady, w temp. pokojowej ma postać bardzo twardej masy, która po ogrzaniu zaczyna się topić. Masło kakaowe wykazuje działanie natłuszczające. Jest biozgodne ze skórą człowieka, co oznacza, że składniki w nim zawarte są bardzo dobrze tolerowane przez skórę i łatwo wchłaniane, nie powodują alergii kontaktowej. W preparatach kosmetycznych chętnie stosowane jest w połączeniu z lanoliną. Masło kakaowe znosi lepkość lanoliny, natomiast lanolina ułatwia przenikanie tego tłuszczu w głąb skóry. Wysoka zawartość antyoksydantów z rodzaju polifenoli sprawia również, iż masło kakaowe w znacznym stopniu promuje produkcję kolagenu oraz zapobiega jego rozkładowi, co zapewnia wzrost jędrności i elastyczności skóry. Doskonały do masażu, nadaje emulsjom twardość, stąd chętnie używany w tzw. masłach do ciała. Masło kakaowe polecane jest zwłaszcza do pielęgnacji skóry suchej i łuszczącej się. Ze względu na własności natłuszczające, jak i ujędrniające polecane jest również do masażu ciała podczas ciąży, w celu zapobiegania rozstępom skórnym.
Efektywnie zmiękcza, nawilża i regeneruje skórę. Posiada właściwości ochronne przed promieniowaniem UVB (SPF-4), przyspiesza proces opalania, poprawia koloryt skóry.
Działa przeciwzapalnie, posiada zdolność do neutralizowania wolnych rodników opóźniając procesy starzenia. Nie powoduje podrażnień. Polecany w leczeniu rozstępów i blizn, np. u kobiet w ciąży. Może być wykorzystywany w kosmetyce dla dzieci i alergików.