pochodzenie: organiczne
Otrzymywana z pszenicy, jako produkt uboczny fermentacji lub z mleka. Bezbarwna lub jasnożółta ciecz o lekko kwaśnym, słabym zapachu. Rozpuszczalna w wodzie. Stężenie w kosmetykach: do 8% działa nawilżająco, powyżej keratolitycznie (rozpuszcza zrogowaciałą warstwę naskórka). Reguluje poziom pH kosmetyku.
Składnik stosowany powszechnie, podnosi zdolności nawilżające kosmetyków, przenika przez warstwę rogową skóry, zmiękcza ją i utrzymuje wilgoć. Sodium Lactate stosowany jest głównie w balsamach do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, a w wyższych stężeniach np. do zrogowaciałej skóry stóp.
Pobudza cebulki włosów do wzrostu, spotykana w szamponach i odżywkach. Najlepsze działanie wykazuje w obecności kwasu mlekowego.
Jest stosowany jako dodatek do żywności (E325), który konserwuje mięso oraz chroni je przed atakami mikroorganizmów.
Po zabiegach z użyciem wysokich stężeń tego składnika należy bezwzględnie zabezpieczać skórę przed słońcem, stosować filtr przeciwsłoneczny o wysokim faktorze. Składnik może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz karmiące jedynie w niskich stężeniach (pielęgnacyjnych).