pochodzenie: roślinne – wyciąg z owoców rośliny Myrciaria Dubia
Myrciaria dubia nazywana powszechnie camu camu lub cacari, to krzew rosnący dziko na obszarze lasów amazońskich Brazylii i Peru. Jego czerwonawe owoce (jagody) rozmiarami zbliżone są do niewielkiej cytryny. Owoce camu camu charakteryzują się niezwykle wysoką zawartością witaminy C – zawierają najwyższy poziom naturalne występującej witaminy C na świecie.
Camu Camu jest bogata w przeciwutleniacze, zawiera wysokie stężenie wapnia, potasu, białka, beta-karoten i aminokwasy. Połączenie tak wielu cennych składników czyni z camu camu niezwykle skuteczną broń antyoksydacyjną wspaniale zapobiega procesom starzenia się skóry, pomaga zmniejszyć ilość zmarszczek, w widoczny sposób wpływa na poprawę kondycji cery dojrzałej, pomagając przywrócić jej gładkość, elastyczność i prawidłowy koloryt. Jagody camu camu, należą do grupy superfoods, czyli super-żywności.