Morus Nigra Fruit Extract

pochodzenie: roślinne – ekstrakt z owoców morwy czarnej (Morus Nigra)
Liście, łodygi i owoce morwy są źródłem wielu ważnych dla zdrowia substancji. Za ciemny kolor owoców morwy czarnej odpowiadają barwniki wykazujące właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu zwalczają wolne rodniki, zapobiegają uszkodzeniom komórek i opóźniają procesy starzenia. Wykazują także pozytywny wpływ na narząd wzroku, zapobiegając zwyrodnieniom plamki żółtej. Przeciwutleniacze, witaminy (m.in.: C, A, E) i minerały (potas, mangan i magnez) wykazują także pozytywne działanie na skórę. Odżywiają ją wspomagają produkcję kolagenu, co powoduje, że staje się bardziej jędrna i elastyczna. Z kolei kwasy organiczne, szczególnie kwas jabłkowy, posiadają właściwości rozjaśniające. Stosowane miejscowo zmniejszają widoczność przebarwień i wygładzają koloryt skóry. Związki chemiczne zawarte w owocach morwy czarnej ułatwiają także pozbywanie się zrogowaciałego naskórka i wspomagają regenerację skóry.