Hydrolyzed Vegetable Protein

pochodzenie: naturalne – roślinne
Hydrolizat protein roślinnych to białka pozyskiwane z roślin takich jak np. soja, kukurydza, owies, ryż, ziemniaki albo pszenica i poddane hydrolizie, najczęściej enzymatycznej w celu umożliwienia ich rozpuszczalności.
Składnik wykazuje działanie odżywcze, kondycjonujące, nawilżające, wzmacniające i ochronne. Tworzy na powierzchni skóry i włosów elastyczną, napinającą i liftingującą, niewidoczną gołym okiem, wygładzającą powłokę. Ma też właściwości regulujące pH kosmetyków, zapobiega elektryzowaniu, poprawia właściwości myjące anionowych detergentów i zmniejsza ich potencjalne działanie drażniące. Substancja także wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyku – zwiększając jego lepienie i kleistość oraz zapobiega wysychaniu preparatu kosmetycznego oraz krystalizacji przy ujściu butelki.