Hydrolyzed Corn Protein

pochodzenie: roślinne – pozyskiwane metodą hydrolizy enzymatycznej z glutenu kukurydzy
Substancja higroskopijna, wchłaniająca wilgoć i wiążąca wodę. Substancja filmotwórcza, hydrofilowa, rozpuszczalna w wodzie. Jest odpowiedzialna za utrzymywanie wody w naskórku, dzięki czemu go nawilża, a także zmiękcza i wygładza. Ponadto stosowana jest w preparatach myjących w celu ograniczenia potencjalnego działania drażniącego anionowych substancji powierzchniowo czynnych jak np. Sodium Laureth Sulfate. Ze względu na duży rozmiar cząsteczek nie penetruje w głąb skóry, pozostając na powierzchni. W preparatach do pielęgnacji włosów stosowany jako substancja antystatyczna, zmniejsza elektryzowanie się włosów
Wpływa także na właściwości aplikacyjne kosmetyku – zwiększając jego kleistość. Humektant – zapobiega wysychaniu preparatu kosmetycznego oraz krystalizacji przy ujściu butelki.