Cocos Nucifera (Coconuit) Oil

pochodzenie: roślinne – z miąższu orzechów palmy kokosowej
Tłuszcz z miąższu owoców palmy kokosowej, otrzymywany metodą tłoczenia. Ma konsystencję stałą, niezbyt twardą, balsamiczną o białej barwie i słodkim, tropikalnym aromacie. Zawiera triglicerydy kwasów tłuszczowych takich jak: laurynowego, mirystynowego, oleinowego, kaprynowego i kapronowego
Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry odżywczą, silnie natłuszczającą, nabłyszczającą i zmiękczającą powłokę, która chroni skórę przed odparowywaniem wilgoci i czynnikami zewnętrznymi, wiatrem, klimatyzacją. Ma także zastosowanie jako rozpuszczalnik substancji aktywnych oraz zapachowych, wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym oraz jako substancja niwelująca niepożądane zapachy w kosmetyku. Stosowany w różnego rodzaju kosmetykach do twarzy, ciała i włosów, głównie przeznaczonych do skóry suchej i bardzo suchej, przynosi natychmiastową ulgę ściągniętej i wysuszonej, a także łuszczącej się skórze, oraz jako czynnik zmiękczający, nadający połysk i ochronny w odżywkach i maskach do włosów, czy pomadkach do ust. Ma także właściwości przeciwpróchnicze i wybielające zęby oraz jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym o faktorze ok. SPF-2-4.
Składnik silnie komedogenny, niepolecany do skóry tłustej, trądzikowej, skłonnej do powstawania wyprysków i stanów zapalnych. Niepolecany również w czystym stężeniu do włosów wysokoporowatych, puszących się, ponieważ może nasilać problem puszenia, elektryzowania i przesuszać włosy. Może także wysuszać skórę, odnotowuje się przypadki przesuszeń po długotrwałym stosowaniu.