pochodzenie: roślinne – wosk ze skórki pomarańczy słodkiej
Wosk pozyskiwany jest mechanicznie, bez użycia chemikaliów. Zawiera kompleks fitosteroli, estrów kwasów tłuszczowych, węglowodorów i wolnych alkoholi. Ponadto zawiera flawonoidy, karotenoidy, glikolipidy i fosfolipidy, olejek eteryczny, sole mineralne, witaminy C, B1, B2, prowitaminę A, biotynę, diosminę, niacynę, naringinę, hesperydynę, rutynę, tangeretynę. Ma charakterystyczny smak i zapach skórki pomarańczowej, lekko pomarańczowy kolor i półstałą konsystencję. W naturze zabezpiecza owoce przed zepsuciem, jest substancją ochronną. Składnik rozpuszczalny w tłuszczach.
Składnik wykazuje wszechstronne działanie. Ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwdrobnoustrojowe, odżywcze, nawilżające, ujędrniające, ochronne, pochłaniające promienie UV, silnie antyoksydacyjne. Jest emolientem suchym, pozostawia na skórze delikatny film ochronny, a także neutralizuje bakterie odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach potu. Ponadto jest koemulgatorem, nadaje się do tworzenia formuł emulsyjnych, płynnych, jak i kremowych czy zawiesinowych, np. do rozprowadzania i stabilizowania w formule drobinek ścierających, nierozpuszczalnych pigmentów, białek i mikroperełek, zapobiega ich wytrącaniu i osadzaniu, poprawia konsystencję kosmetyków, zwilża, ułatwia aplikację. Nadaje zapach kosmetykom. Wykorzystywany w produkcji pomadek do ust, kredek do makijażu, tuszów do rzęs, podkładów, kremów, maści, maseł, mleczek, balsamów, preparatów przeciwsłonecznych, szamponów i odżywek do włosów, dezodorantów i peelingów. Polecany do każdego typu skóry.