pochodzenie: roślinne – otrzymywany ze skórki owoców pomarańczy gorzkiej
Olejek eteryczny pozyskiwany metodą ekstrakcji parą wodną ze skórki owoców pomarańczy gorzkiej, zwanej także kwaśną lub neroli – gatunku niewielkiego drzewa należącego do rodziny rutowatych pochodzącego z południowo-wschodniej Azji. Olejek składa się głównie z linalolu, octanu linalilu, limonenu, β-pinenindolu i antranilanu metylu, nerolidolu, farnezolu, geraniolu, cytronelolu i nerolu. Ma rzadką konsystencję, mocny zapach, nieco inny od typowych olejków cytrusowych. Jest mniej owocowy, bardziej zmysłowy, kwiatowy, przydymiony, szlachetny i nieco mroczny.
Substancja zapachowa i składnik kompozycji zapachowych, wykorzystywany w perfumiarstwie oraz różnego rodzaju kosmetykach, pielęgnacyjnych, higienicznych oraz do makijażu. Ponadto olejek ma właściwości pielęgnacyjne, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, regulująco, łagodząco, ściągająco i tonizująco. Polecany do skóry tłustej, trądzikowej, zanieczyszczonej, z rozszerzonymi porami, przekrwionej, naczynkowej, z trądzikiem różowatym, skóry z oznakami alergii, wrażliwej i podrażnionej oraz starzejącej się. Jest silnym antyoksydantem. Wspomaga także walkę z cellulitem.