CI 16035

pochodzenie: chemiczne
Posiada głęboki, pomarańczowoczerwony kolor. W przemyśle spożywczym jest używany do produkcji napojów wyrobów cukierniczych i galaretek w proszku, a także płatków zbożowych, kasz i herbatników. Znajduje także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym (np. szminki) oraz farmaceutycznym.
Może wywołać alergię. Znajduje się w gronie barwników mających negatywny wpływ na zdrowie astmatyków. Ze względu na to że jest to związek azowy, może nasilać objawy astmy. U dzieci może powodować nadpobudliwość psychoruchową znaną powszechnie jako ADHD, dlatego nie zaleca się spożywania przez nie tego barwnika. Ponadto udowodniono, że jeśli jest spożywany w większych ilościach, to jeden z jego produktów degradacji powoduje raka pęcherza u zwierząt.
Pomimo że Unia Europejska dopuszcza jej użycie jako barwnika spożywczego, w Danii, Belgii, Szwajcarii, Francji i Szwecji jej stosowanie jest zakazane.