pochodzenie: naturalne – zwierzęce
Otrzymywany przez stapianie plastrów, z których wcześniej zebrano miód. Pozyskiwany bez szkody dla pszczół i dozwolony do stosowania w kosmetykach naturalnych i organicznych.
Ciało stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Używany często w kremach i sztyftach jako baza. Substancja ta bogata jest w różnego rodzaju kwasy takie jak palmitynowy, melisowy, octowy, masłowy czy walerianowy. Zawiera też proteiny, lipidy, witaminy i cenne sole mineralne. Nie posiada smaku, a jego zapach jest neutralny.
Zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące. Działa bakteriobójczo, wygładzająco oraz nawilżająco. Dzięki silnie odżywczym substancjom, natłuszcza skórę i chroni ją przed wysuszeniem.
Doskonały naturalny emolient, emulgator i stabilizator emulsji – natłuszcza, chroni i zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z naskórka, regeneruje, wygładza.