Carnosine

pochodzenie: zwierzęce – mięso zwierząt rzeźnych
Karnozyna jest dipeptydem złożonym z aminokwasów beta-alaniny i histydyny, stanowi składnik masy mięśniowej, występuje także w ośrodkowym układzie nerwowym. Im młodszy organizm, tym więcej tego związku zawiera, z czasem jednak poziom karnozyny obniża się, podobnie jak jej jakość, co prowadzi do wielu niekorzystnych zjawisk.
Karnozyna działa jako przeciwutleniacz, zapobiegając powstawaniu wolnych rodników.
Karnozyna jest antyoksydantem – działa synergistycznie z witaminą E w redukcji uszkodzeń DNA komórki, wywołanych stresem oksydacyjnym. Ma zdolność chelatowania jonów metali, co jest także związane z jej antyoksydacyjnymi właściwościami. Dodatkowo karnozyna ma działanie odmładzające poprzez ułatwianie enzymom proteolitycznym degradacji uszkodzonych komórek.
Karnozyna jest aminokwasowym składnikiem, który znajdujemy głównie w czerwonym mięsie.