Capsaicin

pochodzenie: naturalne
Kapsaicyna jest aktywnym składnikiem pozyskiwanym z różnych gatunków rośliny Capsicum czyli papryki. Kapsaicyna wyizolowana z tej rośliny ma różne zastosowania medyczne, farmaceutyczne oraz komsetyczne. Jest stosowana przez przemysł farmaceutyczny do wyrobu leków przeciwbólowych. Zewnętrznie jako środek rozgrzewający stawy i mięśnie. Przejawia właściwości drażniące i przeciwbólowe. Kapsaicyna jest doskonałym promotorem przejścia przezskórnego – jest termogenikiem. Składnik wpływa na zmniejszenie masy ciała – poprzez metabolizm tkanki tłuszczowej. W kremach i żelach antycellulitowych kapsaicyna wpływa na rozgrzanie danej części ciała, dzięki czemu dochodzi do przyspieszenia krążenia krwi i utleniania naczyń krwionośnych oraz lepszego działania substancji aktywnych. Kapsaicyna już w ilości 0,01% znacząco zwiększa przenikanie substancji aktywnych zawartych w preparatach kosmetycznych. Powoduje to aktywację procesu spalania komórek tłuszczowych, a w rezultacie – ujędrnienie i uelastycznienie skóry.
Inne zastosowanie dotyczy działania odstraszającego w wyniku podrażnienia. Jest wykorzystywana np. jako składnika gazu pieprzowego stosowanego przy pacyfikacjach ulicznych demonstracji.