pochodzenie: roślinne – ekstrakt z korzenia Konjac (Amorphophallus Konjac)
Wyciąg z bulwy rośliny Dziwidło Riviera, nazywanej również Konjac. Korzeń Konjac jest bardzo bogaty w witaminy, minerały, błonnik (żelazo, potas, selen fosforowy i wapń) oraz wiele rodzajów aminokwasów. Korzeń jest niskobiałkowym, niskotłuszczowym, ale bogatym w błonnik ekstraktem, dlatego proszek korzenia konjac może skutecznie obniżać poziom cholesterolu LDL i cukru we krwi.
Pozyskiwany z tej byliny glukomannan ma wyjątkowe właściwości nawilżające, zbliżone do powszechnie stosowanego w kosmetyce nawilżacza, jakim jest kwas hialuronowy. Nałożony na skórę działa jak naturalny wypełniacz. Wiąże wodę z głębszych warstw skóry i zatrzymuje ją w naskórku. Ekstrakt wykazuje także właściwości antybakteryjne – częściej w postaci naturalnych gąbek.